Mitä koivunmahla on?

Nämä ravintoarvot ovat raakamahlasta:
98,5% vettä
C-vitamiinia
1,5% kuiva-aineita:

  • glukoosia: 0,3g/100ml
  • fruktoosi: 0,5g/100ml
  • aminohappoja: 27-700mg/l
  • kalsiumia: 70mg/l
  • kaliumia: 120mg/l
  • magnesiumia: 11mg/l
  • mangaania: 1,2mg/l
  • fosforia
  • sinkkiä 1,5mg/l
  • natriumia 0,2mg/l
  • rautaa: 01mg/l

Mihin ja miten mahlaa käytetään?

Mahlaa on käytetty vuosisatoja lievittämään nivel- ja reumavaivoja. Koko kehon  toimintaan koivunmahla vaikuttaa edullisesti eli sitä käytetään kehon puhdistukseen kuona-aineista. Vaikuttaa suotuisasti rasva-arvoihin. Siitä on todettu olevan apua siitepölyallergiaankin, jos käytön aloittaa ennen siitepölykautta. Kosmetiikkateollisuus käyttää tuotteisiinsa. Sillä voi pestä vaikka hiuksensa ja kasvonsa. Auttaa myös aknesta kärsiviä.

Mahla sopii ruokajuomaksi, janojuomaksi ja urheilujuomaksi. Erinomainen ruoanlaitossa niin lihalle kuin kalallekin. Suodatinkahvin keittoon. Sopii leivontaan ja jälkiruokiin erinomaisesti. Ohessa muutama ruokaohje vinkiksi.

Koivunmahlassa haudutettua kuhaa

  1. Ruodoton kuhafile laitetaan sitruunarypsiöljyllä voideltuun uunivuokaan, kuoritut perunat lohkoina samaan vuokaan, pirskottele sitruunarypsiöljyä vähän päällekin
  2. Ripotellaan suolaa päälle ja kaadetaan koivunmahlaa vuokaan niin paljon, että file ja perunat peittyy, nokkosuutetta parikymmentä ml sekaan ja tilliä
  3. Vuoka uuniin 200 asteeseen noin tunniksi (riippuen fileen ja perunoiden koosta)
  4. Paistoliemestä maukas kastike lisäämällä pari rkl voita ja vaaleaa maizenaa, kiehauta, tarkista suolan maku

Hirvenpaisti koivunmahlassa haudutettuna

  1. Voitele uunivuoka, hirvenpaistiin hierotaan viherpippuria ja suolaa, katajanmarjaa, koivunmahlasiirappia ja pieni tilkka jotain yrttiviinaa tai uutetta
  2. Kaada vuokaan koivunmahlaa ja laita vuoka uuniin (kypsymisaika paistin koon mukaan)

Mahla on oikea hyvinvointijuoma kehon ja mielen virkistykseksi.