Koivunmahla

monipuolinen elämän eliksiiri

Rakkaudella luonnosta


Koivunmahla on luonnonmukaisesti tuotettu, raikas terveysjuoma, joka tukee hyvinvointia ja maistuu mukavan miedolle.

Lämmön ja auringonvalon lisääntyessä keväällä nostaa koivu ylös juuriinsa varastoituneen elämännesteen -koivunmahlan. Koivunmahla on ainutlaatuinen koivun itsensä tuottama vesi, jota se valmistaa sisuksissaan ympäri vuoden ja luovuttaa keväällä käyttöömme.

Kesällä koivu hyödyntää auringon säteilyn energian ja muuttaa fotosynteesin eli yhteyttämisen kautta ilman hiilidioksidin sokereiksi (fruktoosi ja glukoosi) ja hapeksi. Syksyn aikana puu säilöö kaiken kesän aikana keräämänsä sokerin juuriinsa, pudottaa lehtensä ja lepää talven yli säästellen voimia tulevaa varten.

Keväällä ilman lämmetessä ja maaperän sulaessa, koivu herää ja alkaa imeä maasta vettä. Se sekoittaa veden juuriinsa varastoiman energian kanssa ja alkaa viemään sitä kohti oksistoa. Koivu vie mahlaa juuristaan kohti latvustoa ainoastaan noin kolmen viikon ajan siihen asti kunnes sen silmut puhkeavat.

Kun mahlan virtaus loppuu ja lehdet ovat puhjenneet täyteen kukoistukseensa, puu on jälleen valmis aloittamaan energian keräyksen uudestaan kesän auringon helliessä sen lehtiä.

Mitä koivunmahla on ja miten sitä voi käyttää?

Ainutlaatuinen koivunmahla on bioaktiivinen kirkas neste, joka sisältää luonnon omia sokereita, glukoosia ja fruktoosia sekä hedelmähappoja. Mahlan maku on mieto, hienovaraisen makea, luonnollinen. Mahlassa on myös paljon erilaisia hivenaineita kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, mangaania sekä C-vitamiinia. Koivunmahla on kevyesti hapanta ja sen pH vaihtelee 7,5 - 5,5 välillä.

Mahlaa voi juoda, sivellä iholle tai käyttää vaikkapa kasvojen pesemiseen. Kosmetiikka- ja juomateollisuus ovatkin heränneet kuluttajien entistä terveystietoisempiin ja luonnollista hyvinvointia korostaviin tarpeisiin ja tuonut markkioille uusia terveyttä edistäviä, mahlaan perustuvia tuotteita.

Kuusi hyvää syytä käyttää koivunmahlaa

Vaikka koivunmahlaa on käytetty lääkkeenä jo vuosisatojen ajan mm. nivel- ja reumavaivoihin ja sen koostumus tunnetaankin, ei sen kaikkia potentiaalisia terveysvaikutuksia olla vielä pystytty todistamaan tieteellisesti. Koivunmahlalla on kuitenkin todettu olevan mm. seuraavia terveyshyötyjä:

1. Lisää hammasterveyttä

Koivunmahlan käyttäminen auttaa pitämään yllä hammasterveyttä, sillä mahla sisältää ksylitolia eli koivusokeria.

Ksylitolilla on kyky ehkäistä kariesta aiheuttavan bakteerin lisääntymistä ja tarttumista henkilöltä toiselle. Bakteerit eivät kykene tehokkaasti käyttämään ksylitolia ravinnokseen, jolloin hampaille haitallisia aineenvaihduntatuotteita ei synny.

Lisäksi bakteereja sisältävän plakin määrä hampaan pinnalla vähenee ja se irtoaa helpommin harjattaessa.

2. Poistaa selluliittia

Koivunmahlan diureettinen eli nestettä poistava vaikutus voi auttaa poistamaan elimistöstä haitallisia aineita kuten esimerkiksi virtsahappoa.

Koivunmahlan väitetään jopa vähentävän selluliittia elimistöstä. Dermatologisten testien mukaan iho pehmenee ja kiinteytyy jo kuukaudessa, jos koivunmahlaa käyttää kahdesti päivässä.

3. Alentaa kolesterolia

Koivunmahlassa olevilla saponiini-yhdisteillä sanotaan olevan kolesterolia alentavia vaikutuksia. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan saponiinit voivat alentaa kolesterolia sitomalla sappihappoja ja kolesterolia.

4. Edistää maksan terveyttä

Koivunmahlaa pidetään myös hyvänä maksan puhdistajana, koska sillä on kyky neutralisoida elimistölle haitallisia aineita kuten alkoholia ja tyydyttyneitä rasvoja. Vuonna 2012 julkaistun puolalaistutkimuksen mukaan Pohjois- ja Itä-Euroopassa lisäravintona käytetty koivunmahla edisti myös maksan terveyttä.

5. Edistää munuaisten terveyttä

Koivunmahlan käyttämisen uskotaan edistävän myös munuaisten terveyttä, sillä se suodattaa elimistöstä muun muassa ylimääräistä suolaa, virtsahappoa, fosfaatteja, ureaa ja ammoniakkia. Tämä saattaa auttaa myös painon pudottamisessa.

6. Uudistaa ihoa

Koivunmahla voi sopia myös ihonhoitoon. NYR Natural Newsin mukaan siitä voi olla apua muun muassa ekseeman ja aknen hoidossa.

Lähde: Iltalehti https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2015010918990552
(alkuperäinen lähde: https://www.medicaldaily.com)

Koivunmahlan juoksutusta Nature Paavolan tilalla